Pakod község hivatalos honlapja
 Üdvözöljük Pakod honlapján
 
Ma 2023. 5. 28, vasárnap, Emil, Csanád napja van.  
Fõmenü
Köszöntő
Hírek
Képgaléria
Linkek
Keresés
Naptár
Vendégkönyv
Bemutatkozás
Földrajzi fekvés
A település története
Statisztikai adatok
Kistérségi kapcsolatok
Pakodi Értéktár
Közérdekü Adat Önkormányzat
Fejlesztések, Közbeszerzési Tervek
Polgármesteri hivatal
Képviselőtestület
Közérdekű Információk
Rendeletek Pakod és Dötk
Elérhetőségek
Letölthető dokumentumok
Anyakönyvi eljárások
Ügyintézés
Testületiülések
Működési engedéllyel kapcsolatos ügyintézés
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Fejlesztések és Megvalósult Beruházások

Egyéb közérdekű info
Intézmények
Óvoda-Bölcsőde
Általános iskola
Könyvtár
Orvosi rendelő
Védőnő
Házi Segitségnyújtás
Posta
Civil Szervezetek
Pakodi Nyugdíjasklub
Polgárőr Egyesület
Bugyborék Egyesület
Margaréta Dalkör
Egyház
Pakodi KSE
Nemzeti Művelődési Intézet
Turizmus
Falusi vendéglátás
Szálláshelyek
Látnivalók
Gyümölcs befőzés
GYÜMÖLCS TÁROLÁSA BEFŐZÉSSEL




JAVASLAT a megyei értéktárba
A Befőtt készítés kialakulása nehezen meghatározható mind a helye mind az ideje. Sokan úgy vélik, hogy a hagyományos kompótkészítés a cukor és a tartósító szerek idején kezdődött el. Ám ez valószínű, hogy nem így van. Napjainkban a vegyszerek és a répacukor ellenzői több módszert is használnak gyümölcs eltevésre, amely működik. A cukorrépa termelés hazánkban a XVIII. sz. végén terjed el. Maga a cukor ritka és drága volt, nem szívesen költötték rá a pénzt, így ahol tehették, el is hagyták a használatát. Hogy hogyan végezték a befőzést, és milyen edényekben tárolták a kompótot, már nem maradt meg a faluban, de a gyümölcsfajták utalnak, hogy itt is használták ezt a tárolási módszert. Ezek (gyümölcsfajták) változatainak számából következtetni lehet, hogy az eltevési forma régi, mert sok befőzési cseresznye változat alakult ki. A középkori, kora újkori források csak a korai cseresznyékről szólnak, de nincsen utalás arra, hogy a középérésű vagy a kései cseresznyék nagy száma mire szolgált. Ezek fa és termés mérete, valamint termésbősége nagymennyiségű gyümölcs egyidejű megjelenését jelenti, aminek nincsen értelme, ha nem dolgozzák fel, nem használják. A nagymennyiségű cseresznye tárolásának a legegyszerűbb lehetősége – középkori viszonyok között – a kompót befőzés. Ha cseresznyére van egy jó tárolási módszer, akkor más, hasonló állagú gyümölcsre is lehet használni, és a praktikusan gondolkodó parasztok ezt biztosan meg is tették.
A XX. század közepén a befőzés cukor hozzáadásával történt, ez maradt ránk. A túl puhára érő terméseket nem teljesen éretten, szedés éretten (keményen) szedték. A megtisztított, (esetleg magozott,) válogatott gyümölcsöt cukorszirupban megfőzték, úgy hogy a károsító betegségek (mikroorganizmusok) elpusztuljanak, de a gyümölcs ne veszítsen sokat értékéből (szín, állag). A gyümölcsöket gondosan üvegbe helyezték, majd az újra forralt lével feltöltötték. Vagy az üveg celofános lezárása előtt a kompót tetejére, vagy már a cukorszirupba szalicilt tettek. Szárazdunsztban dunsztolták. Száraz, hűvös kamrában, padlásfeljáróban tárolták. Télen csemegének, tészta vagy gyümölcsleves alapanyagnak használták.
Dunsztba használható gyümölcsök:
Szilva: Besztercei szilva;
Cseresznye: Borcseresznye, Dunsztbavaló cseresznye;
Alma: Borízű alma, Cigány alma, Tökalma;
Meggy: Cseresznye meggy, Spanyol meggy;
Körte: Piros körte, Pogácsa körte;
Kajszi- és sárgabarack: Rózsa kajszi;
Őszibarack: Vérbarack.





KA

© Pakod község hivatalos honlapja
Minden jog fenntartva

Opciók

Nyomtatási nézet Oldal ajánlása
Naptár
Május 2023
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  


Galéria - Pakod

Pakod Aguszt Feszt 2012. 208
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 268
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


DSC04198
DSC04198


Pakod Aguszt Feszt 2012. 013
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080946
P9080946


P9080979
P9080979


P9080931
P9080931


Pakod Aguszt Feszt 2012. 082
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 160
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080919
P9080919


Hálaadás_2014.09.20 (80)
Hálaadás_2014.09.20 ...


P9080982
P9080982


Pakod Aguszt Feszt 2012. 134
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 215
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 068
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080998
P9080998


P9080882
P9080882


Pakod Aguszt Feszt 2012. 220
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080945
P9080945


Pakod Aguszt Feszt 2012. 161
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9081024
P9081024


Pakod Aguszt Feszt 2012. 007
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 176
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080917
P9080917


P9080978
P9080978


Hálaadás_2014.09.20 (132)
Hálaadás_2014.09.20 ...


DSC04188
DSC04188


DSC04182
DSC04182


Pakod Aguszt Feszt 2012. 121
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Hálaadás_2014.09.20 (65)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 279
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 040
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080918
P9080918


Pakod Aguszt Feszt 2012. 144
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080960
P9080960


DSC04197
DSC04197


Hálaadás_2014.09.20 (204)
Hálaadás_2014.09.20 ...


P9080958
P9080958


Pakod Aguszt Feszt 2012. 271
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 033
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Fotógaléria