Pakod község hivatalos honlapja
 Üdvözöljük Pakod honlapján
 
Ma 2022. 9. 27, kedd, Adalbert napja van.  
Fõmenü
Köszöntő
Hírek
Képgaléria
Linkek
Keresés
Naptár
Vendégkönyv
Bemutatkozás
Földrajzi fekvés
A település története
Statisztikai adatok
Kistérségi kapcsolatok
Pakodi Értéktár
Közérdekü Adat Önkormányzat
Fejlesztések, Közbeszerzési Tervek
Polgármesteri hivatal
Képviselőtestület
Közérdekű Információk
Rendeletek Pakod és Dötk
Elérhetőségek
Letölthető dokumentumok
Anyakönyvi eljárások
Ügyintézés
Testületiülések
Működési engedéllyel kapcsolatos ügyintézés
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Fejlesztések és Megvalósult Beruházások

Egyéb közérdekű info
Intézmények
Óvoda-Bölcsőde
Általános iskola
Könyvtár
Orvosi rendelő
Védőnő
Házi Segitségnyújtás
Posta
Civil Szervezetek
Pakodi Nyugdíjasklub
Polgárőr Egyesület
Bugyborék Egyesület
Margaréta Dalkör
Egyház
Pakodi KSE
Nemzeti Művelődési Intézet
Turizmus
Falusi vendéglátás
Szálláshelyek
Látnivalók
Gyümölcs befőzés
GYÜMÖLCS TÁROLÁSA BEFŐZÉSSEL




JAVASLAT a megyei értéktárba
A Befőtt készítés kialakulása nehezen meghatározható mind a helye mind az ideje. Sokan úgy vélik, hogy a hagyományos kompótkészítés a cukor és a tartósító szerek idején kezdődött el. Ám ez valószínű, hogy nem így van. Napjainkban a vegyszerek és a répacukor ellenzői több módszert is használnak gyümölcs eltevésre, amely működik. A cukorrépa termelés hazánkban a XVIII. sz. végén terjed el. Maga a cukor ritka és drága volt, nem szívesen költötték rá a pénzt, így ahol tehették, el is hagyták a használatát. Hogy hogyan végezték a befőzést, és milyen edényekben tárolták a kompótot, már nem maradt meg a faluban, de a gyümölcsfajták utalnak, hogy itt is használták ezt a tárolási módszert. Ezek (gyümölcsfajták) változatainak számából következtetni lehet, hogy az eltevési forma régi, mert sok befőzési cseresznye változat alakult ki. A középkori, kora újkori források csak a korai cseresznyékről szólnak, de nincsen utalás arra, hogy a középérésű vagy a kései cseresznyék nagy száma mire szolgált. Ezek fa és termés mérete, valamint termésbősége nagymennyiségű gyümölcs egyidejű megjelenését jelenti, aminek nincsen értelme, ha nem dolgozzák fel, nem használják. A nagymennyiségű cseresznye tárolásának a legegyszerűbb lehetősége – középkori viszonyok között – a kompót befőzés. Ha cseresznyére van egy jó tárolási módszer, akkor más, hasonló állagú gyümölcsre is lehet használni, és a praktikusan gondolkodó parasztok ezt biztosan meg is tették.
A XX. század közepén a befőzés cukor hozzáadásával történt, ez maradt ránk. A túl puhára érő terméseket nem teljesen éretten, szedés éretten (keményen) szedték. A megtisztított, (esetleg magozott,) válogatott gyümölcsöt cukorszirupban megfőzték, úgy hogy a károsító betegségek (mikroorganizmusok) elpusztuljanak, de a gyümölcs ne veszítsen sokat értékéből (szín, állag). A gyümölcsöket gondosan üvegbe helyezték, majd az újra forralt lével feltöltötték. Vagy az üveg celofános lezárása előtt a kompót tetejére, vagy már a cukorszirupba szalicilt tettek. Szárazdunsztban dunsztolták. Száraz, hűvös kamrában, padlásfeljáróban tárolták. Télen csemegének, tészta vagy gyümölcsleves alapanyagnak használták.
Dunsztba használható gyümölcsök:
Szilva: Besztercei szilva;
Cseresznye: Borcseresznye, Dunsztbavaló cseresznye;
Alma: Borízű alma, Cigány alma, Tökalma;
Meggy: Cseresznye meggy, Spanyol meggy;
Körte: Piros körte, Pogácsa körte;
Kajszi- és sárgabarack: Rózsa kajszi;
Őszibarack: Vérbarack.





KA

© Pakod község hivatalos honlapja
Minden jog fenntartva

Opciók

Nyomtatási nézet Oldal ajánlása
Naptár
Szeptember 2022
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  


Galéria - Pakod

Pakod Aguszt Feszt 2012. 038
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


DSC04201
DSC04201


P9081014
P9081014


Pakod Aguszt Feszt 2012. 011
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080975
P9080975


Pakod Aguszt Feszt 2012. 264
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080935
P9080935


Pakod Aguszt Feszt 2012. 147
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080925
P9080925


Pakod Aguszt Feszt 2012. 114
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9081025
P9081025


DSC04202
DSC04202


Pakod Aguszt Feszt 2012. 076
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Hálaadás_2014.09.20 (110)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 092
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080987
P9080987


Hálaadás_2014.09.20 (228)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 040
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080936
P9080936


P9081019
P9081019


Hálaadás_2014.09.20 (214)
Hálaadás_2014.09.20 ...


P9080887
P9080887


Fűtéskorszerűsítés (8)
Fűtéskorszerűsítés ( ...


P9080912
P9080912


Hálaadás_2014.09.20 (204)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Hálaadás_2014.09.20 (236)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 057
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080900
P9080900


P9080920
P9080920


Pakod Aguszt Feszt 2012. 268
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080994
P9080994


P9080959
P9080959


Pakod Aguszt Feszt 2012. 251
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080891
P9080891


P9080963
P9080963


P9080904
P9080904


Pakod Aguszt Feszt 2012. 202
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 161
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 049
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080917
P9080917


Fotógaléria