Pakod község hivatalos honlapja
 Üdvözöljük Pakod honlapján
 
Ma 2022. 9. 27, kedd, Adalbert napja van.  
Fõmenü
Köszöntő
Hírek
Képgaléria
Linkek
Keresés
Naptár
Vendégkönyv
Bemutatkozás
Földrajzi fekvés
A település története
Statisztikai adatok
Kistérségi kapcsolatok
Pakodi Értéktár
Közérdekü Adat Önkormányzat
Fejlesztések, Közbeszerzési Tervek
Polgármesteri hivatal
Képviselőtestület
Közérdekű Információk
Rendeletek Pakod és Dötk
Elérhetőségek
Letölthető dokumentumok
Anyakönyvi eljárások
Ügyintézés
Testületiülések
Működési engedéllyel kapcsolatos ügyintézés
Helyi Esélyegyenlőségi Program
Fejlesztések és Megvalósult Beruházások

Egyéb közérdekű info
Intézmények
Óvoda-Bölcsőde
Általános iskola
Könyvtár
Orvosi rendelő
Védőnő
Házi Segitségnyújtás
Posta
Civil Szervezetek
Pakodi Nyugdíjasklub
Polgárőr Egyesület
Bugyborék Egyesület
Margaréta Dalkör
Egyház
Pakodi KSE
Nemzeti Művelődési Intézet
Turizmus
Falusi vendéglátás
Szálláshelyek
Látnivalók
Gyümölcs téli tárolása
Téli tárolás a késleltetett gyümölcsérés





A Téli tárolás a gyümölcsök legelterjedtebb, és legegyszerűbb megőrzési módszere. Mint neve is mutatja, a parasztság szerint nincsen semmilyen különleges ebben a módszerben, mert annyira ősi, annyira eredeti, ezért nem adott más nevet neki. Valójában számos módszer, technológia vegyes használata. Nincsen csak egyértelműen működő recept, a parasztság mindig alkalmazkodott a környezetéhez, a változó körülményekhez, és adaptálta a lehetőségekhez a módszereket. Egy fajta társadalmi evolúción esett át, amely mindig tartalmazza a hagyományokhoz való visszalépés és a megújult környezethez való alkalmazkodás lehetőségét.
A tárolás célja, hogy minél későbbig megőrizzen egy élelmiszert, ezért már elég korán elkezdtek olyan fajtákat kiválogatni, amelyek alkalmasak voltak erre. A birs vad változata eleve ilyen. Az almának régtől vannak téli fajtái (Batul – XI. sz.). A harmadik a körte, amely képes sokáig éretlen állapotban lenni. A naspolya pedig még egyszerűbb, télen érik. A magvas termések (dió, mogyoró, mandula) tárolása könnyebb, csak szárazhelyen egészben kell lennie (láda, kópic, méhkas, stb.). A Szelídgesztenyét egy-két hónapig tárolták csak. Következő lépése a technológiáknak, az éretlen (a húsa nem fogyasztható, de a mag már barna), ép, egészséges gyümölcsök begyűjtése. Ettől kezdve válnak el a módszerek egymástól. Általában száraz, hűvös helyen szokták őket tárolni, de egyes alma fajták nem kedvelik a száraz helyet, megráncosodnak. Ezért a körtéket és a vastaghéjú almákat (Vasalma, Húsvéti rozmaring alma) szárazabb helyen tárolták: gabona közt, szalma boglyában, présházban, üres méhkaptárban, -kasban. A vékonyabb héjúakat nedvesebb helyen: verem, gödör, prizma, de nem tárolták boros pincében, mert ártott a bornak is, és az almának is. Ha valamelyik érését gyorsítani akarták, akkor melegebb helyre tették: szekrényteteje, kemence környéke, ablakpárkány. A tárolás lehetséges ideje a fajtától függött. A körték általában márciusig bírták, de akár a fán is (Pap körte). Az almák tovább is (Húsvéti rozmaring – Húsvét környéke, Május királya – május, Vas alma – kb. 2 év) tárolhatóak voltak.
A fajták nevezése érdekes, a körtéknél nagyon ritka a megnevezett fajta (Papkörte, Téli (nagy) macskafej, Téli esperes, Téli vajkörte), általában csak Téli körteként emlegetik a számos eltérő fajtát. Az almáknál van megkülönböztető név, amely általában utal az eltarthatóságra (Húsvéti rozmaring, Vasalma, Téli piros alma, Téli piros pogácsa alma), ritkábban hely vagy személynév (Batul, Mosánszki). A birsnél, a diónál, a mogyorónál, az édes mandulánál és a lasponyánál nem különböztettek meg fajtákat.
Pakod környékén még fellelhető téli fajták:
Alma: Batul (alma), Édes alma (egy-két változata), Eper alma, Húsvéti Rozmaring, Mosánszki alma, Téli piros alma, Téli Piros Pogácsa alma;
Körte: Főző körte, Téli körte;
Egyéb: Birs; (Közönséges) Dió; Édes mandula; Mogyoró; Naspolya (Lasponya); Szelídgesztenye .





KA

© Pakod község hivatalos honlapja
Minden jog fenntartva

Opciók

Nyomtatási nézet Oldal ajánlása
Naptár
Szeptember 2022
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  


Galéria - Pakod

Pakod Aguszt Feszt 2012. 095
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 273
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080995
P9080995


Pakod Aguszt Feszt 2012. 229
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 007
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9081020
P9081020


Pakod Aguszt Feszt 2012. 060
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9081013
P9081013


Fűtéskorszerűsítés (6)
Fűtéskorszerűsítés ( ...


P9080912
P9080912


Pakod Aguszt Feszt 2012. 272
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 235
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Hálaadás_2014.09.20 (150)
Hálaadás_2014.09.20 ...


P9080925
P9080925


P9080910
P9080910


DSC04231
DSC04231


P9080936
P9080936


Hálaadás_2014.09.20 (214)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 271
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080988
P9080988


P9080882
P9080882


P9081019
P9081019


Pakod Aguszt Feszt 2012. 258
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080982
P9080982


Pakod Aguszt Feszt 2012. 034
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 215
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 050
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


DSC04204
DSC04204


P9080985
P9080985


Pakod Aguszt Feszt 2012. 055
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 150
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 069
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080965
P9080965


Pakod Aguszt Feszt 2012. 071
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080888
P9080888


Pakod Aguszt Feszt 2012. 180
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 146
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


Pakod Aguszt Feszt 2012. 119
Pakod Aguszt Feszt 2 ...


P9080939
P9080939


Hálaadás_2014.09.20 (204)
Hálaadás_2014.09.20 ...


Fotógaléria