Gyümölcsbor a bor pótló
A Gyümölcs bor a szőlőbor pótlására, helyettesítésére szolgált. Sok oka lehetett, hogy valakinek nem volt bora. Lehetett, hogy az adott területen nem élt meg a szőlő, vagy gyenge, rossz minőségű fajták teremtek, itt speciális gyümölcsfajtákat használtak (Boralma, Mustkörte…). (Pakodra nem jellemző.) A szegényeknek sem volt szőlője, ők nyári almából, körtéből erjesztettek. Előfordult, hogy rosszul termett a szőlő (aszály, jégverés, túl sok csapadék, kései fagy…), vagy az átlagosnál több bor kellett (ház, pince építés, lakodalom…), ilyenkor pótolni kellett a hiányt. A speciális fajták sok változata mutatja, hogy régtől készítettek gyümölcsbort.
A készítési eljárás itt is a jó minőségű, tiszta gyümölcs gyűjtésével kezdődött, amelyet a gyerekek és az asszonyok végeztek. A nagyobb terméseket aprították is, a kisebbeket csak törték, darálták. Majd préselték és szűrték. Ezután a mustot hagyták kiforrni. Általában ezek a borok a gyümölcs alacsonyabb cukortartalma miatt gyengébbek lettek, mint a szőlőbor. Ezért kapás, napszámos bornak használták. Meggyből, ribizliből erősebb, édesebb borok készültek, ezeket különleges alkalmakkor kínálták (lakodalmak, vendégségek, gyógyítás…). Az alma- és körtebor feleslegéből ecetet állítottak elő, vagy pálinkát égettek. A gyengébb borokat egyszer, vagy egyszer se fejtették, az erősebbeket a tovább tárolás miatt, úgy kezelték, mint a szőlőbort.
Pakod környéki bor készítésre alkalmas fajták:
Alma: Borízű alma, Cigány alma,
Édes alma, Tökalma;
Körte: Árpávalérő körte, Búzávalérő körte, Pogácsa körte, Sózó körte, Tüskés körte;
Meggy: Cseresznyemeggy, Spanyol meggy;
Egyéb: Ribizli.