Borízű alma az alma, amit bor helyett fogyasztottak
" width="200" align="center">
>A Borízű alma a hagyományos parasztgazdaságoknak nem volt a legfontosabb almafajtája, de Zala megye környékék minden településen jelen volt. Általában a szőlőtermesztéshez kapcsolódott. Érése abba az időszakba esett, amikor már elég kevés bor foglalta el a hordókat, de a szőlő munkák még javában zajlottak, így a bor helyettesítésére szolgált. A nem szőlőtermő vidékeken általában ritkábban ültették. Még egy fontos tulajdonsága van, ami kedvelté tette, akik nem ihatták meg a bort, azok is fogyaszthatták a bor ízéért.
A Borízű alma kellemes zamatú, ősz elei alma, amelynek számos változata van. Sárga-narancssárga alapszínét a piros vagy bordó cirmosodás szinte teljesen elfedi. Általában nagyméretű, lapított almaforma a jellemző, de ismertek csúcsosodó változatok is, meghaladhatja a 8 cm-es méretet. Húsa fehér, esetleg nagyon halvány rózsaszínes, héja alatt piros, leves, határozottan savanykás borízű. Magháza közepes méretű, halványsárga, zöldessárga rajzolatú. Friss fogyasztáson kívül sütemény alapanyag is. Fája közepesre nő meg, hosszú életű.
