Cigányalma a piros eres alma
Történelmi szempontból a Cigányalma sem térben sem időben nem behatárolható. Jelentőségét a hagyományos parasztgazdaságban betöltött szerepe adja. Délnyugat-Magyarországon meghatározó nyárvégi almafajta, de az egész Kárpát-medencében megtalálható. Szinte minden parasztgazdaságban meglelhető volt, leginkább frissen fogyasztották, almalének és ecetnek is jó, néhol a tél elejéig tárolták is.
A Cigányalma egy sötétpiros (bordó) színű nyárvégi almafajta, sok és változatos alfajjal. Kinézetre is nagyon szép. Héja alatt is piros. A változatok általában abban térnek el egymástól, hogy soknak az erezete vagy a húsa is piros, illetve az erezet mennyire sötéten piros. Húsa többnyire fehér, leves, kellemesen kissé savas. Bő termés esetén apró, de jó évben nagyra is nőhet. Friss fogyasztásra kiváló.