Cseresznye meggy a gyümölcsök öszvérje
A Cseresznyemeggy egy érdekes hagyományos meggyfajta. A paraszti gazdaságokban ekkor (meggy éréskor) viszonylag kevés elhalaszthatatlan munka volt, ezért szedése nem okozott gondot a gazdáknak. Ez a fajta értékes, édes termésével sokat segített a családok élelmiszer ellátásában. Frissen fogyasztva ízletes, de lekvárnak, kompótnak, levesnek, mártásnak, szörpnek, aszalványnak elkészítve is kitűnő, sütemények töltelékébe is jó. A Cigánymeggynél magasabb cukortartalma miatt pálinka előállítására is jól használható. A rövid életű fái, kis egyedszáma, valamint a változatai közötti kis különbségek miatt kialakulásának helye sem és ideje sem becsülhető. Távolabbi egyedei nem ismertek.
A Cseresznyemeggy a cseresznyék számos tulajdonságát hordozó meggyfajta. Alakja a cseresznyékre jellemző oldalról lapított szívforma. Színe sötét piros vagy bordó, Húsa sötét, leves, ízletes, cseresznyeszerűen édes, de a meggy savainak utóizével. Jól magozható. Fája a méretében a meggyre, alakra inkább a cseresznyére hasonlít.