Házi berkenye a különleges fa
A Házi Berkenye (Fanyarka, Fojtócska, Fojtóska) egy különleges, sajnos szinte teljesen elfelejtett fa. Számtalan, egymástól lényegesen különböző felhasználási módja volt. Általában a szőlő területekre telepítették, közvetlenül a pince elé. Ennek oka, hogy a préselés idején érett, és gyümölcse gyógyhatású, székletvisszatartó. A hatalmas fákról, nagy mennyiségben hull alá a gyümölcs, amely többsége ekkor még csak gyógyászati célra fogyasztható, nagyon savanyú (Fanyarka), bár a legjobb minőségű változatok már a fán szottyosodnak. Megpuhulás után érdemes gyűjteni, cefrézhető, mert a cukrok ekkorra alakulnak ki. 100 l cefréből 12-17 l pálinka állítható elő, amely különlegesen finom és értékes. Pár év palackban tartás után a párlat „összeérik”, és elnyeri a legjobb minőségét. Szottyosodva aszalható is. Fája kemény, nem hasad, ezért fontos, időálló prés alkatrészeket készítettek belőle (orsó…). A Bakonyban az a szokás járta, hogy a pásztoroknak somból volt a botja, míg a pásztorok királyának berkenyéből.
A Házi Berkenye termése vagy egy kisebb szabályos körtére, vagy almára hasonlít. Mérete 1-3 cm között van. Színe sárgászöld sötét piros foltokkal, majd megbarnul. Húsa kezdetben savanyú, fehér és kemény, majd a szottyosodás közben édesedik, megpuhul és megbarnul. Fája hatalmas körtefára hasonlít, de levelei összetettek. Hosszú életű. Csirázása gyenge, de magról is szaporodik, gyökérsarjról pedig kiválóan, minőségének javítása céljából oltják. Állománya jelenleg nagyon kicsiny, védett növény. A Vörös Listában „veszélyeztetettség közeli” (NT) fajok csoportjában szerepel.