Spanyolmeggy a kivesző meggy
A Spanyolmeggy egy nagyon ízletes helyi meggyfajta volt. A meggyek viszonylag rövid élete és a hagyományos gyümölcstermesztés háttérbe szorulása miatt a fajta állománya erősen visszaesett, biztosan megállapítani, hogy a fajta kipusztult-e, a hasonló modern fajok miatt nehéz. Az ismertetésre kerülő faj egyedei többségében a fajta jegyeket hordozzák, de származása vitatott, tulajdonosaik eredetiségük bizonygatják, ám az egyedek egyes tulajdonságai részben vagy teljesen különböznek. Oltás utáni szabad növekedés megengedésével ellenőrizhető, hogy a fajta a szájhagyományban elmondott fajtajegyeknek megfelel-e. Felhasználása régen univerzális volt. A téli tárolás kivételével mindenre jó, csak ecetnek nem. A helyi szájhagyomány alapján feltehetően idősebb fajta a Cseresznyemeggynél, de nem meghatározható korú az egyed számának kicsinysége miatt. Sok hasonló, de más nevű faj ismert a térségen kívül, amely azonossága nem bizonyított a Spanyol meggyel, így nem megállapítható, hogy tényleg helyi fajta-e, és itt alakult-e ki, vagy esetleg máshonnan (Spanyolországból vagy más tájegységről) származik. E jó minőségű fajta kiveszése nagy kárt jelentene a hagyományos gyümölcsészetnek.
A Spanyolmeggy a nagy szemű, édes meggyek közül való. Alakja lapított gömb. Száraz években sem kisebb 2 cm-nél. Színe éretten sötét bordó, majdnem fekete. Húsa a héj alatt sötét piros, beljebb a piroson sárga szín üt át, mint a Dunsztbavaló cseresznye húsán. Íze édes, de nem cseresznyeszerű, jellegzetesen meggyes. Magról a hús jól leválik. Hagyományos fái közepesek, de az átlagos meggyeknél erőteljesebbek, ágai meggyszerűen lelógók. Magról és gyökérsarjról is szaporodhat, de Cigánymeggybe oltással vagy szemzéssel a legbiztosabb.