Tökalma a hagyományos magyar almafajtakör
A Tökalma (Nyári tökalma, Korai tökalma) egy a paraszti termesztési hagyományokra nagyon jellemző almafajtakör. Ez a nagyméretű alma a friss fogyasztáson kívül tészták készítésére is alkalmas, amely a nyári-őszi időszak falusi gasztronómiáját meghatározta. Elsősorban almás pitébe, ritkán rétesbe használták tölteléknek. Nagy mennyiségű termése miatt a felesleget elsősorban állatok takarmányozására, de cefrézni, ivólének és ecetnek is használták.
A Tökalma egy nagyméretű nyári alma fajtakör. Citromsárga alapszínét cirmosan fedi a nara>ncssárga-piros fedőszín. Húsa fehér, kásás, leves, gyorsan barnuló. Héja alatt piros, magháza sárgásbarna. Alakja – alfajtól függően – általában megnyúlt, nem szimmetrikus almaforma, de vannak tömzsi változatok is. Átmérője 7-8 cm körüli, magassága 6-9 cm. A különböző alfajai augusztustól október elejéig érhetnek. Süteményekben kiváló, de frissen fogyasztható is, túlérve a rosszabb fogúak is fogyaszthatták. Állatok etetésére is használták, mert „jól szokott” teremni. Pálinka is főzhető belőle, ivólének is kellemes, ecetkészítésre is alkalmas. Fája nagy vagy közepes méretű.