Vérbarack a különleges idegen
A Vérbarack (Vérbélű barack) sokak véleménye szerint egy elvadult modern őszibarackfajta. Ezt onnan következtetik, hogy nagyméretű, ízletes, mint egy faiskolai. Ám az, hogy a fajta Baranyától Vasig szórványban megtalálható, arra enged következtetni, hogy régen kialakult, és ezért terjedhetett így el. Mivel magvaváló, ezért a magvaváló barackok kialakulása után jött létre egy fehér húsú változatból. Gazdasági jelentősége nem volt, tetszetőssége és ízletessége miatt tartották. Előfordulási területe jelentősen eltér a szőlőterületek elterjedésétől a többi parasztbarackkal ellentétben. Friss fogyasztáson kívül nem jellemző az egyéb célú felhasználása.
A Vérbarack egy magvaváló parasztbarack. Nagyméretű, akár a 6 cm-es méretet is meghaladhatja. Héja fehér, ritkán sárgás, sokszor nagy felületen piros fedőszínnel borított. Húsának színe változó, még egy fán belül is. Függ a termőhely savasságától, a változattól és az az évi időjárástól. Így előfordulhat, hogy a hófehér belsejű termés helyett egy év múlva vérvörös gyümölcsöt hoz. Íze kellemes. Fája kisméretű, rövid életű. Magról szaporodik, szereti a meleg, fagymentes, meszes helyeket.